Obilježena 81. godišnjica stradanja Srba na Drakuliću: Gradonačelnik odao počast žrtvama ustaškog pokolja (VIDEO)

Delegacija Grada Banjaluke, koju je predvodio gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovala je u Drakuliću obilježavanju 81. godišnjice stradanja Srba u ustaškom pokolju u zimu 1942. godine i polaganjem cvijeća odala počast stradalim žrtvama.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je poručio da se na ovom mjestu već dugi niz godina prisjećamo svih nevino stradalih žrtava sa Drakulića, iz Motika Šargovca i rudnika Rakovac – jer se, kako je istakao – na ovom području dogodio jedan od najstravičnijih zločina u našoj istoriji i stoga je važno da svaki Srbin bude na ovom mjestu.– Svaki spomenik svjedoči o teškoj prošlosti našeg naroda, ali istovremeno on je i garant našeg postojanja na ovim prostorima. Svaki ovaj spomenik predstavlja našu borbu za slobodu i našu borbu za opstanak – naglasio je on, te dodao da je naša dužnost da se poklonimo sjenama onih koji su izgubili svoje živote zbog tuđih zlih namjera, a ovdje je preko 2.300 civila mučki pobijeno u jednom danu, a među njima je bilo 550 djece.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se za vrijeme komunizma nije adekvatno obilježavalo ovo stradanje, ali da se od 1991. godine obilježava svake godine i da to iz godine u godinu treba podizati na veći nivo, jer je riječ o najvećem zločinu koji je počinjen u jednom danu kada su ustaše pobile preko 2300 ljudi bez ispaljenog metka.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je je obilježavanje stradanja Srba iz Drakulića organizuje od 1991. godine, te da je ponosan što i mlađe generacije nastavljaju da se okupljaju na ovom mjestu i na taj način njeguju kulturu sjećanja.

Inače, prema programu obilježavanja, služen je pomen i položeni su vijenci na Spomen-kosturnicu u Drakuliću, a u jutarnjim časovima služena je i liturgija u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija.

Podsjetimo, 7. februara 1942. godine, pripadnici fašističke NDH, u samo jednom danu, na svirep način, bez ispaljenog metka, pobili su više od 2.300 potpuno nevinih srpskih civila u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac, među kojima više od 550 djece.

About Author

Hits: 38

Leave a Reply

%d bloggers like this: