todorovic-diabetes

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Preventivni pregledi koje sprovodi Dom zdravlja Banja Luka

Dom zdravlja Banja Luka u okviru projekta “Za tvoje dobro” još od 2019. godine sprovodi preventivne preglede na području koje pokriva ovaj grad. Riječ je o svim vrstama pregleda koji se mogu obaviti, a ljekari i medicinsko osoblje banjalučkog doma zdravlja odlučili su praviti posjete institucijama i preduzećima kako bi što više građane animirali i ukazali na značaj redovnih pregleda, kao najznačajnije prevencije bolesti.

Danas su u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, preventivne preglede obavili u banjalučkom preduzeću “GMP” za oko 200 radnika, kako bi ukazali na opasnost od ove bolesti, kao i na to da ovo oboljenje itekako zna biti prikriveno, zbog čega su preventivni pregledi neophodni.

Radnici preduzeća “GMP” mjerili su svoju kilažu, visinu, količinu šećera u krvi, pritisak i druge vrste pregleda, a jedan od radnika istakao je za TOK Televiziju važnost ovakvih pregleda kojih treba biti češće, jer bi smanjili i bolovanja i odsustva radnika sa radnog mjesta.

“Građani Banjaluke generalno nemaju naviku obavljati preventivne preglede, zbog čega je Dom zdravlja morao krenuti u ovakvu akciju kako bi ih dodatno stimulisao, jer pacijenti se javljaju ljekaru kada se bolest već razvije, što itekako opterećuje čitav sistem rada Doma zdravlja. Zbog toga, na ovaj način pokušavamo ljudima sve više ukazivati na bitnost prevencije, kao i na loše životne navike koje prvenstveno izazivaju dijabetes, a onda i ostala oboljenja”, poručila je za TOK Televiziju direktorka ove javne ustanove Nevena Todorović.

About Author

Hits: 41

%d