drasko-gajeva

Započela je rekonstrukcija Gajeve ulice, koja će uskoro postati šetalište obogaćeno brojnim sadržajima i svakako uljepšati izgled centralnog gradskog jezgra.
Radove u ovoj ulici obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je riječ o projektu kojim ćemo dobiti jedan potpuno novi koncept Banje Luke i centra grada u kojem će pješaci imati prioritet.
– Naš je stav da u užem gradskom jezgru zaista ne bi trebalo da se kreću i parkiraju automobili, te smo odlučili da izgradimo savremeno dizajniranu i najmoderniju pješačku zonu sa brojnim sadržajima – poručio je gradonačelnik.
Kako je pojasnio, koncept centra grada u kojem je fokus na tome imamo povezanu šetališnu zonu započet je izgradnjom pješačke platforme, kojom je spojen prostor „Parkića“ sa Gospodskom ulicom. Gajeva ulica će od sada biti prilagođena pješacima.
– Riječ je o projektu vrijednosti milion KM, kojim je predviđena zamjena svih podzemnih – to jest vodovodnih, kanalizacionih i toplovodnih instalacija, a potom i potpuna rekonstrukcija koja će Gajevu iz klasične pristupne saobraćajnice pretvoriti u modernu i uređenu pješačku zonu sa pratećim sadržajima – rekao je Stanivuković.
Dodao je da će rekonstrukcijom biti obuhvaćen potez od gradske „Tržnice“ do Jevrejske ulice, te dio koji vodi do Trga Krajine.
– Završetkom projekta centar grada dobiće jedan potpuno novi ambijent i Banja Luka će dobiti jednu potpuno novu dimenziju, a cilj nam je da u dogledno vrijeme rekonstrukciju uradimo i u Srpskoj ulici – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o tome kako će biti riješeno pitanje saobraćaja za automobile, gradonačelnik Stanivuković je rekao da su već preduzeti koraci kako bi započela izgradnja parkinga na prostoru Paskoline ciglane, TC „Zenit“ i kod „Tržnice“.
-Ideja je da parkirate kod Paskoline ciglane, Zenita ili kod „Tržnice“ i da u centar grada dođete pješke. Osim toga izrađujemo studiju javnog prevoza i zamišljeno je da svi sugrađani autobusom mogu doći u centar grada. Zagovaramo koncept urbane mobilnosti, jer želimo dati prioritet pješacima, biciklistima i javnom prevozu, i na taj način zaštiti i našu životnu sredinu. Sa novim konceptom Gajeve ulice koji planiramo proširiti na Srpsku ulicu i jednosmjernim saobraćajem kroz Ulicu kralja Petra I Karađorđevića dobićemo drugačiju ali bolju Banju Luku – naglasio je on.

Gradonačelnik je najavio da uskoro kreće rušenje hotela „Palas“, dok se na ljeto očekuje početak izgradnje mosta u Docu, kao i izgradnja prvog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, u ovoj godini počeće i izgradnja Centralnog spomen-obilježja.

About Author

Visits: 17

Leave a Reply