Dragoslav Topić

Novi predsjednik Skupštine grada Banjaluka će vrlo vjerovatno biti imenovan na narednoj redovnoj sjednici, 16. februara, rečeno je danas na kolegijumu Skuštine grada Banjaluka.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Dragoslav Topić je na pitanje da li će on biti na toj funkciji, odgovorio da se mora sačekati sa odgovorom na to.

Nakon što je rekao da će se sve saznati na narednoj sjednici, osmjehnuo se, a Saša Čudić, zamjenik predsjednika Skupštine Grada je na to rekao da “njegov osmjeh sve govori”.

Наредна 20. сједница Скупштине града Бање Луке биће одржана 16. фебруара, а за дневни ред предложене су 53 тачке, одлучено је на данашњој сједници Колегијума Скупштине Града.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да се пред нама налази једна од сложенијих, изазовних и садржајно најзахтјевнијих сједница Скупштине Града.

-На дневном реду је много стратешких одлука које могу овај град да значајно унаприједе. Прије свега ријеч је о два важна регулациона плана, која амбициозно предлажемо. То су они простори у граду које нико деценијама није имао храбрости да се ухвати у коштац. Рјешавамо неке од најкрупнијих питања – поручио је градоначелник.

Формално правно, како истиче, на мјесту гдје је Крашев паркинг у регулационом плану који је сада на снази налази се зграда.

-Ми ту умјесто зграде уцртавамо Централно спомен-обиљежје, које чекамо више од три деценије. Такође, по важећем регулационом плану у дворишту Храма Христа Спаситеља уцртан је парохијски дом, што је изазвало велику пажњу и негодовање. Правимо компромисно рјешење и измијештамо из дворишта неких 50 метара ван у други дио простора да се изгради један објекат уз зграду Еуросплета и да читав амбијент уљепшамо – појаснио је он.

Чувено питање рупе, према његовим ријечима, биће ријешено једним архитектонским здањем на који ће, како каже – Бања Лука кроз вријеме бити поносна.

-Само фасада ће бити вриједности два и по милиона евра. То је заиста један нови трг, нова Господска, нова променада, нови садржаји – додао је он.

Другим регулационим планом, како је казао – рјешава се вишедеценијско питање хотела Палас.

-Према томе, ријешити то питање и створити предуслове да почне изградња ако се усвоји овај регулациони план, очекујемо у марту. Гради се хотел вриједности преко 80 милиона КМ, који ће бити нова разгледница Бање Луке. И у том правцу, прошли смо све јавне расправе, све процедуре које је било потребно – нагласио је градоначелник.

Додао је да је иза Боске предвиђена шеталишна зона, такође у Српској улици, те да централна градска улица буде једносмјерна.

-На ове ствари смо поносни и са максималном посвећеношћу усудили смо се да овако нешто ријешимо на најбољи могући начин – навео је он.

Исто тако, градска адмистрација како је казао – бави се питањем кина Козара, гдје је намјера да тамо не дође до градње, али да с тим у вези предстоји још доста разговора.

-Идемо у правцу да ослободимо тај простор и да нађемо замјенске парцеле. Уколико се не ријеши то наслијеђено питање можемо ући у спор вриједан 20 милиона КМ – напоменуо је он.

Бања Лука има намјеру и да повећа број таксиста, те је одлука о томе на дневном реду наредне сједнице, као и одлука за нови систем управљања јавном расвјетом, уз милионске уштеде.

-Предложили смо одлуку о нерадној недјељи коју заговарамо, извјештај о раду градоначелника и градске администрације, али и припемили информацију о нераду  градске Скупштине, која је за двије године блокирала 215 милиона КМ што директних инвестиција, индиректних прихода, што буџетских средстава и одрицања од изворних прихода Града – рекао је градоначелник.

Најавио је да је актуелна Градска управа до сада вратила 32 милиона КМ дуга и да није дигала ниједан пфенинг новог кредита.

-Кредитним задужењем за који предлажемо одлуку желимо да урадимо мост у Доцу са колектором за Црквену и да можемо рећи уређујемо обале Врбаса, јер је Црквена окарактерисана као највећи загађивач. Такође затворили бисмо финансијску конструкцију нове дворане у Парку „Младен Стојановић“ – казао је он.

Осврнуо се и на потребу „Водовода“ за корекцијом цијене воде.

-Цијену воде иницијативом Водовода враћамо на онај износ, који је био прије укидања накнаде за мјерно мјесто по основу одлуке Уставног суда Републике Српске. Поскупили су сви трошкови пословања, од струје до горива, и Водовод уз ово повећање расхода трпи губитке – казао је он.

About Author

Hits: 57

Leave a Reply

%d bloggers like this: