dodik-konakovic

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković sprovodi “podmuklu bošnjačku politiku obračuna sa Republikom Srpskom”.

Dodik je rekao da je Konakoviću potrebno da se obračunava sa Republikom Srpskom, dodajući da bi bilo interesantno da se vidi gdje je Konaković boravio u Americi, o čijem trošku i čije stavove je zastupao.

“Više od 20 dana je, koliko znam, bio po Americi i tamo sve negativno priča o Republici Srpskoj, pokušava je predstaviti kao problem. To govori da je napustio politiku zajedničkog djelovanja, da krši politički konsenzus oko nekih stvari”, rekao je Dodik u Banjaluci, odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da se Konakovićeva retorika ni malo ne razlikuje od one koja se mogla čuti od bivšeg ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

“On ako misli da može da nametne što goru situaciju za Republiku Srpsku koja njemu odgovara – neka nastavi. On već nije naš zajednički ministar inostranih poslova sa ovim što radi po svijetu, kako kleveće, omalovažava i prigovara”, rekao je Dodik.

On je dodao da je takvo ponašanje neprihvatljivo jer se na međunarodnoj sceni trebaju predstavljati dogovoreni politički stavovi i okviri, a ne lični i u ime svoje partije.

“On to masovno radi”, rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše Konakovićevu izjavu da ne postoje nejasnoće u vezi sa statusom Kristijana Šmita u BiH i da on uživa status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10, Dodik je rekao da je njemu veoma poznato da Šmit nije imenovan u skladu sa Aneksom 10.

“Kome to više vrijedi da se govori? Koliko puta moramo da kažemo da se treba pročitati Aneks 10 i vidjeti to? Konaković ne sprovodi politiku partnera na nivou BiH nego neku svoju i politiku stranaca koji su ovdje”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska ima pravo da donosi svoje zakone i to će nastaviti da čini.

“Zakon o radu nevladinih organizacija je bukvalno prepisan zakon SAD, malo ublažen jer su oni daleko rigorozniji tamo”, rekao je Dodik.

On smatra da je razlog svega što Konaković govori raniji dogovor da u septembru bude na stolu zakon o Ustavnom sudu kojim će “biti eliminisane sudije Ustavnog suda i oni sada žele da izbjegnu tu obavezu jer njima te sudije i Šmit trebaju da se obračunaju sa Srpskoj zato što bez tog obračuna oni nemaju nikakvu snagu

About Author

Hits: 7

%d