Parka oslobođenjaFoto: V. Kresojević

Banja Luka će dobiti „Park oslobođenja“, koji će biti smješten na prostoru nekadašnjeg kina „Kozara“.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da su radovi počeli i da će upravo na mjestu gdje je trebalo da bude izgrađen neboder od 14 spratova, Banja Luka dobiti kino i amfiteatar na otvorenom i jednu novouređenu ambijentalnu cjelinu.

Ovdje smo uspjeli da dobijemo nekoliko važnih pobjeda. To znači da od jedne privatne parcele danas imamo gradsku parcelu, od jednog nebodera sa 14 spratova dobijamo park u epicentru Banje Luke. Ono što je dodatna pobjeda jeste da smo sačuvali istorijsku komponentu ovog prostora – kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, nekada je ovdje bilo kino „Kozara“ koje ćemo revitalizovati, osvježiti i vratiti duh tog vremena.

-Još važnije je da ćemo se vratiti u prošlost kada su ovdje prije više od jednog vijeka najumniji Srbi osuđeni, neki i na smrt, neki na velike zatvorske kazne zato što su bili Srbi, pravoslavci, čuvali naše narode od okupacije austrougara i ovdje stradali. Zato će ovdje biti spomenik svijeći kao simbolu krsne slave koja znači svakom Srbinu pravoslavcu. U to vrijeme kada je jedan čovjek rekao nemojte tog mladog čovjeka da ubijate, ja dajem svoj život za njega tada su austrougari pitali zašto – on je kazao da ima tri kćerke i sina i njegovu krsnu slavu i svijeću ima ko da naslijedi, a taj mladić je bio sin jedinac. U čast jednog takvog događaja postavićemo spomenik svijeći – pojasnio je gradonačelnik.

Istakao je da je ovo jedan od šest parkova koji će dobiti Banja Luka, a u ovom trenutku četvrti čija je gradnja u toku.

-Više od pola vijeka u Banjoj Luci nije sagrađen nijedan park, a mi u ovoj godini krećemo i završavamo četiri parka. Jedan je posvećen Tvrtku I Kotormaniću na lokaciji najvećeg kružnog toka kod Ekvatora, kod Narodnog pozorišta Republike Srpske gradimo park posvećen knjizi, kod „Delte“ gradimo najveći park u Republici Srpskoj na 180 hiljada metara kvadrtanih sa vještačkim jezerom i svim saržajima i danas ovdje započinjemo gradnju parka koji će se zvati park oslobođenja za sve naše Banjalučane i u čijem sastavu će biti park ili spomenik žrtvama banjalučkog Veleizdajničkog procesa – naveo je gradonačelnik.

Park će, kako je kazao, uz zelenilo, sadržavati i pješčake zone, amfiteatar, kino na otvorenom, spomenik, dakle jedan prostor u kojem će naši građani moći da uživaju.

-U neposrednoj blizini dobijamo i prvi kulturni centar nakon bana Milosavljevića i sa dva parka u blizini to predstavlja najveću transformaciju užeg centra našeg grada. U neposrednoj blizini će biti i Centralno spomen-obilježje, prva pješačka zona u Gajevoj ulici i sve to znači jednu novu Banju Luku – naglasio je gradonačelnik, dodajući da će se u sve to uklopiti i novi hotel Palas čija bi gradnja trebalo da počne za nekih mjesec dana.

Stanovnici ovog dijela Banje Luke su izrazili zadovoljstvo što će umjesto nebodera dobiti novu uređenu zelenu površinu. U ime mještana, Brankica Radinković kazala je da uživa što je ovaj dio grada ponovo dio zelene površine, koja je bila prije zemljotresa 1969. godine.

-Banja Luka zaslužuje ovakve prostore i vidim da će se početkom ovih radova to i ostvariti – rekla je ona.

About Author

Views: 4