inost-10

U Domu omladine otvorena je manifestacija 26. Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva „Inost mladih 2024“ na kojoj učestvuje 500 izlagača, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, inovatora i organizacija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Rusije.

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske, Milovan Bajić rekao je da je ove godine po 26. put organizovan „Inost mladih“, manifestacija koja je posvećena Danu grada i 170. godišnjici od rođenja Mihajla Pupina.Ove godine imamo izlagače učenike osnovnih i srednjih škola i studente i odrasle inovatore. Prijavljeno je oko 400 eksponata sa preko 500 izlagača – kazao je Bajić.

U ime Grada Banje Luke i gradonačelnika Draška Stanivukovića prisutne je pozdravila savjetnica gradonačelnika za pravne poslove, Vedrana Prole koja je istakla da nas sve raduje mnogo veći odziv izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji.Grad je, kao i prethodnih godina, podržao ovaj događaj, kako finansijski tako i ustupanjem prostora. Pozivam sugrađane da se pridruže ovom događaju u naredna tri dana i da na taj način daju podršku našim mladim i njihovom preduzetničkom duhu – navela je Prole.

Direktor Gradske razvojne agencije, Neven Stanić kazao je da je ova agencija podržala „INOST mladih“, te da imaju dobru saradnju sa Udruženjem inovatora grada Banja Luka, iz čega je proizašla i organizacija Sajma inovatora i investitora koji je održan prošle godine Konkretno, nakon tog sajma nastala je Digitalna platforma inovacija inovacija Republike Srpske, koja će biti predstavljena u sklopu ovog INOST-a – naveo je Stanić.

Manifestacija će trajati do četvrtka, 25. aprila, kada je predviđena dodjela nagrada i proglašenje pobjednika. Tokom manifestacije u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci planirana je promocija knjige inženjera Milana Božića „Pupinovi patenti i njegova filozofija“. Međunarodnu izložbu „Inost mladih 2024“ organizuju Savez inovatora Republike Srpske i Udruženja inovatora grada Banja Luka.

About Author

Views: 10