nenad-stevandicFoto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da će najavljena rezolucija o Srebrenici biti prva koja će podijeliti svijet, te ističe da postoji ogroman broj neutralnih zemalja i onih koje smatraju da je ovo dokument koja ima politički prizvuk i cilj da završi neke geopolitičke procese.

Stevandić je novinarima u Banjaluci rekao da je jasno da je rezolucija usmjerena protiv Srba kao vid kazne jer nisu dio NATO agende, te napomenuo da sve ovo nema nikakve veze sa pijetetom prema žrtvama u Srebrenici.

I Srbija i mi komuniciramo sa velikim brojem zemalja, članicama Generalne skupštine UN koje smatraju da se radi o diskiminaciji, jer su ovdje muslimani pod NATO pokroviteljstvom dobili stepen više vrijednije žrtve u odnosu na muslimane iz Afrike i mnoge druge žrtve širom svijeta – rekao je Stevandić.

On je podsjetio da su se najveći svjetski autoriteti u ovoj oblasti i ugledni intelektualci jasno izjasnili o ovom pitanju.

– Izvještaju koji smo usvojili u Narodnoj skupštini metodološki i u smislu dokaza niko ništa nije prigovorio, postoji samo politički prigovor. Broj od 8.000 ubijenih je postao oficijalan bez ijednog dokaza – rekao je Stevandić.

Stevandić je naglasio da se ovdje ne govori o tome da li je bilo zločina ili ne, niti da li oni koji su počinili zločin treba da odgovaraju.

– Naravno da trebaju, ali činjenica je da je to od početka vođeno na problematičan način, a najgore je to što su srpske žrtve potpuno ponižene. Razlika između srpskih i bošnjačkih žrtava je da su srpske žrtve žene i djeca, starci, trudnice, koji su ubijani na svojim pragovima, dok su žrtve sa bošnjačke strane vojno sposobni muškarci – naglasio je Stevandić.

On je dodao da to ne negira odgovornost onih koji su počinili zločine.

About Author

Views: 3