drasko-12-3

Sve rokove tjeraju na maksimum i pritiskom koji smo izvršili konačno je zakazana sjednica Kolegijuma Skupštine Grada za petak, 15. mart u 12.00 časova. Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom Skupštine, odbornicima i šefovima klubova gradskog parlamenta.

Ponovo predlažemo odluku koja se odnosi na porez na nepokretnosti, uz odluku o skraćenju roka i zalažemo se da se za održavanje redovnih sjednica ne čeka ovoliko dugo. Smatram političkim uspjehom natjerati predsjednika Skupštine Grada da zakaže Kolegijum odnosno da radi svoj posao. Sve ijedna politička organizacija, izuzev SNSD-a i potpredsjednika Skupštine Grada – je za porez na nepokretnosti i da se sjednice održavaju jednom mjesečno – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da na posljednjoj sjednici Skupštine Grada odbornici SNSD-a i potpredsjednik Skupštine nisu podržali odluku o porezu na nepokretnosti, a četiri odbornika koja su bila za tu odluku – fizički nisu bili prisutna da glasaju za odluku.

S obzirom na to da je odluka koja je odbijena ne može biti predložena na sjednicu narednih 90 dana, izuzev ako Skupština odluči drugačije, gradonačelnik je dodao da će uz odluku o porezu na nepokretnosti biti predložena i odluka o skraćenju roka za donošenje ove značajne odluke koja predviđa 10,5 miliona KM prihoda u budžet.

– Odbornici svih drugih političkih organizacija su za ovu odluku i ponovo ćemo je predložiti za narednu sjednicu. Predsjednik Skupštine nam je rekao da je ne pokušavamo ponovo predložiti. Ulazimo u još jednu političku borbu za normalne stvari. Pozivam ih da se bore za ovaj grad, a ne za destrukciju i rušenja i takođe ih pozivam ih da mi kažu koja je to lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja nema ovu odluku o poreznu na nepokretnosti koja je izvorni prihod – rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je da ako ova odluka ne bude usvojena do kraja marta, od 1. aprila Poreska uprava neće moći izdavati račune i Banja Luka gubi značajan prihod planiran za funkcionisanje gradskih ustanova poput Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, za subvencije za vrtiće, javni prevoz, ali i za finansiranje značajnih projekata.

About Author

Views: 110