kresojevic-2

Gradski menadžer Bojan Kresojević, u ime gradonačelnika Banje Luke, predao je danas zahtjev prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske da obezbijedi izvršavanje obaveza od strane Skupštine Grada.

– Naime, Zakonom o lokalnoj saomupravi predviđena je obaveza Skupštine Grada da razmatra prijedloge akata, koji su dostavljeni u skupštinsku proceduru. Svjedoci smo da je u utorak skupštinski Kolegijum na dnevni red stavio svega 34 tačke od dostavljenih više od 60 tačaka. Iz tog razloga, Kolegijum Skupštine je prekršio Zakon o lokalnoj saomupravi Republike Srpske, gdje mu nije data mogućnost da slobodno po svojoj volji bira tačke koje staviti na dnevni red, jer su sve tačke dostavljene u skladu sa Poslovnikom blagovremeno – kazao je gradski menadžer.

Ističe da je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno da resorno ministarstvo izda upozorenje organu, u ovom slučaju Skuštini Grada – da u roku od osam dana otkloni ove nepravilnosti, a u slučaju neotklanjanja tih nepravilnosti predviđeno je da ministrstvo predaje tužbu sudu koji bi na kraju obezbijedio da ne dolazi do štetnih posljedica po građane Banje Luke.

– Svjedoci smo da se među skinutim tačkama sa dnevnog reda naredne sjednice Skupštine nalazi tačka koja se odnosi na izmjenu regulaciong plana za gradnju postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda kod Kastela. To je projekat koji Banja Luka čeka 20 godina i za koji smo obezbijedili finansijska sredstva. Takođe postoje brojne druge tačke koje Skupština preko stotinu dana ne razmatra – naveo je gradski menadžer.

Među tim tačkama, kako je kazao je i odluka o objedinjenoj naplati, koja bi za građane podrazumijevala da komunalne usluge plaćaju na samo jednom računu, a istovremeno bi dovela do spašavanja Zavoda za izgradnju Banja Luka

– U skladu sa svim ovim, smataram da je neophodno da Ministrastvo lokalne samouprave izda naredbu da se izvrši stavljanje na dnevni red svih ovih tačaka, među njima i neradne nedjelje koja mjesecima nije razmatrana, a odbornici prema svojim ovlaštenjima da glasaju za, uzdržan ili protiv – zaključio je gradski menadžer.

About Author

Hits: 0

%d