kruzni-tok-kod-BakalaFoto: GU Banjaluka

Počela je izgradnja nove kružne raskrsnice na spoju Zapadnog tranzita i Ulice Trive Amelice, kod pekare „Bakal“, koja će u velikoj mjeri rasteretiti saobraćaj u ovom dijelu Banjaluke.

Ovaj projekat zajednički realizuju Grada Banjaluka i JP „Putevi Republike Srpske“, a radove su danas obišli gradonačelnik Draško Stanivuković zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i direktorom JP „Putevi Republike Srpske“ Milanom Dakićem.

Gradonačelnik Banjaluke je zahvalio na podršci i saradnji preduzeću „Putevi Republike Srpske“ i resornom ministarstvu, koji su prepoznali značaj ovog projekta.

– Ulazimo u jedan veliki investiconi ciklus vrijednosti osam miliona KM za one najvažnije raskrsnice, magistralne puteve koji se tiču najvećeg grada Republike Srpske – naglasio je Stanivuković.

Ističe da danas počinju radovi na raskrsnici ulica Krajiških brigada i Trive Amelice, kod pekare „Bakal“, a plan je da bude tretirana i raskrsnica Petrićevac, Paprikovac, Rosulje i Nova varoš, kod izvorišta.

– Banjalučani znaju šta to znači, posebno oni koji žive u ovim naseljima, jer skoro kao da ovdje nije tranzit nego Vrbas. Znači da su naselja odsječena jedna od drugih, a da su nam kuće na 20, 30 ili stotinjak metara jedni od drugih i da autom morate da idete od deset do 15 minuta okolo. Zato je ova raskrsnica koju danas gradimo uvod u raskrsnicu koju ćemo da gradimo za mjesec dana. Jedan kružni tok bez ovog drugog nemaju smisla – pojasnio je on dodajući da je izvođač preudzeće „Gradip“ iz Prnjavora, koji su se pokazali odgovornim u dosadašnjim poslovima koje su radili za Grad.

Prema njegovima riječima, ovaj kružni tok kod pekare „Bakal“ će dobiti jedan simbol – u njegovom centralnom dijelu nalaziće se skulptura tulipana Banjaluka, koji je nastao u našem gradu.

– Sa ovim, radićemo još pet kružnih tokova i sve ćemo završiti u narednih šest mjeseci. Dakle, Banja Luka se nalazi u svom najvećem investicionom ciklusu – istakao je Stanivuković, koji je uputio poziv Banjlučanima da pokažu strpljenje, navodeći da se radi u segmentima kako bi protok saobraćaja bio moguć.

Sa „Putevima“, kako je rekao Grad zajedno radi i most u Česmi, koji zajedno sa pristupnim putevima i drugim saržajima iznosi deset miliona KM.

– Privodimo kraju radove u Kuljanima, Šargovcu, radimo glavnu sabraćjnicu kroz Česmu, uskoro nastavljamo i saobraćjnice kroz Priječane i Debeljake, dakle radimo kroz sva velika naselja – zaključio je on.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vlada Republike Srpske usvajajući program rada preduzeća „Putevi“ Republike Srpske predvidjela da podrži lokalne zajednice u njihovim nastojanjima da saobraćajne gužve riješe.

– Banjaluka je jedan od tih koja je našla način da pristupi realizaciji takvih projekata, a mi ih podržavamo ovdje u radovima na Zapadnom tranzitu i Istočnom tranzitu, gdje sutra počinjemo radove. Mislim da čvorišta koja su uočena kao zaguženost saobraćaja i saobraćajnice ne dozvoljavaju toliki protok treba rješavati baš na ovaj način kako to radi Banjaluka. Banjaluka se pokazala kao grad

koji razmišlja i o budućnosti i o razvoju grada. Sasvim sigurno je da će obje kružne raskrsnice doprinijeti ubrzanom protoku saobraćaja – kazao je ministar Čubrilović.

Direktor JP „Putevi Republike Srpske“, Milan Dakić kazao je da to preduzeće zajedno sa resornim ministrastvom i Gradom počinje zajedničke projekte, od kojih i izgradnja kružnih tokova potrebnih Banjaluci.

– Svakim danom sve više saobraćaj je opterećen novim brojem vozila što zahtijeva i izmjenu određenih soabraćajnica. Ova ovdje saobraćajnica će koštati skoro 2,5 miliona i planirano je da bude gotova za šest mjeseci – naveo je Dakić.

Mještanin Rosulja Dragan Dragojević rekao je da je ovaj kružni tok neophodan.

– Svaka čast našem gradonačelniku i ministru Čubriloviću. Strpljivi smo i vjerujem da će se i ovi radovi završiti i prije predviđenog roka – kazao je on.

About Author

Views: 4