motike

Uspješno je okončan višemilionski projekat rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, na koji su mještani mjesnih zajednica Petrićevac i Motike čekali godinama.

Ovaj veliki projekat, vrijedan oko tri miliona KM, obuhvatio je izgradnju nove moderne saobraćajnice u dužini od preko jednog kilometra, izgradnju mosta, trotoara, oborinske i fekalne kanalizacije, rekonstrukciju vodovoda, izradu autobuskih stajališta

Predsjednik MZ Petrićevac, Pavle Knežević zahvalio je gradonačelniku Banjaluke u ime svih građana naselja Petrićevac što je prepoznao ovaj put prema Motikama kao jedan od najvećih prioriteta u naselju.

– Prije godinu dana nije se moglo proći ovim putem, a danas imamo ulicu koja izgleda svjetski. Nastavak izgradnje puta koji je najavljen mmnogo znači – kazao je Knežević.

Mještanka Branka Došen kazala je da ovo jedan od najljepših trenutaka jer im je kako je kazala već odavno trebala ova saobraćajnica.

– Uloženo je puno truda i rada da ovo izgleda ovako. Zato hvala gradonačelniku i Gradskoj upravi za ovo, a radost je još veća jer smo dobili informaciju da će se radovi nastaviti i u Motikama. Novi put će puno olakšati saobraćaj – kazala je Došen.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je obišao rekonstruisanu saobraćajnicu – kazao je da će novi put i most ka Motikama  definitivno poboljšati kvalitet i bezbjednost saobraćaja, a samim tim i kvalitet života mještana tog dijela Banjaluke.

– Ono što će posebno obradovati mještane jeste da nastavak izgradnje dolazi već s proljeća naredne godine – poručio je Stanivuković.

Napomenuo je da je ovo bila jedna od najzahtjevnijih dionica, jer je bilo potrebno uraditi i više potpornih zidova, što je povećalo i iznos ulaganja, ali i vrijeme potrebno za završetak radova.

– Jednostavno, ovdje smo sve radili. Ovo ljudima znači život, kvalitet života. Ovo znači jednu potpuno novu dimenziju naselja Petrićevac i Motike. Ovo je put ka Motikama koji ćemo nastaviti dalje. Nećemo se zaustaviti, već sa proljeća idemo da radimo još 700 metara u Motikama, a čim obezbijedimo još sredstava radimo novu etapu, sve do kraja – naglasio je Stanivuković.

Stanivuković je podsjetio  da je u Motikama urađeno i više sporednih ulica, vodovoda, te da je u planu dječije igralište i drugi projekti.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da su još 2007. godine bila namijenjena kreditna sredstva za realizaciju ovog projekta, ali da nisu realizovana.

– Nisu mogla biti realizovana ni oktobra 2021. godine kada skupštinska većina nije prihvatila set projekata, između ostalog, i ovaj projekat za put prema Motikama. Ali 8. decembra 2021. godine usvojen je rebalans budžeta bez SNSD-a i to je bio veliki trenutak kada je počelo sve ovo što danas vidmo. Ovo predstavlja najbolje ogledalo naših izazova i rezultata u realizaciji projekata u ovom mandatu. Treba svi da budemo zahvalni mještanima Petrićevca i Motika koji su imali strpljenja 15 godina da sačekaju ovo, a mi ćemo uzvartiti istom mjerom odnosno iz godine u godinu nastavićemo izgradnju puta sve do kraja – kazao je Kresojević.

-Ovo je veliki projekat, za dobro svih građana Petrićevca i naselja Motike. Ono što je do prije nekoliko godina bio nedosanjani san za mještane ovog dijela grada, ova gradska uprava pretvorila je u stvarnost – kazao je narodni poslanik Nebojša Drinić

Naime, dužina izgrađene saobraćajnice je nešto više od jednog kilometra, širina kolovoza je šest metara i trotoarom na desnoj strani, od Pavlović tursa do mosta, sa dva uređena i osvijetljena autobuska stajališta. Izgrađeno je šest potpornih zidova.

Kada je riječ o novom mostu, on je raspona 14 metara, širine oko 10 metara. Pored navedenog omogućeno je da se svaki od objekata duž trase priključi na fekalnu kanalizaciju. Ostavljeni su izvodi na svakoj od parcela, tako da nije potrebno naknadno prekopavanje i spajanje.

Izvršena je i rekonstrukcija postojećeg vodovoda, te je izvršeno prepriključenje postojećih korisnika, dok je na zahtjev građana na novim parcelama ostavljena mogućnost spajanja planiranih objekata.

About Author

Hits: 11

%d