drasko-donja-kola

Nakon više decenija čekanja, mještani Donjih Kola konačno su dobili vodu, čime je riješen problem sa vodosnabdijevanjem ovog dijela grada.

Ovo je jedan od najvećih projekata, koji je realizovala aktuelna gradska administracija, a novoizgrađeni vodovodni sistem u Donjim Kolima obišao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

-Od danas zvanično Donja Kola više nikada neće pitati za vodu i cisterne, imaće je u svako doba godine. Neće više biti problema. Takođe, na ovom nećemo stati. Imamo još manje ogranke u zaseocima do kojih ćemo doći – kazao je gradonačelnik.

U okviru projekta vrijednog 1,2 miliona KM, prema njegovim riječima – izgrađen je novi rezervoar zapremine 300 kubnih metara, te dovodni i odvodni cjevovodi dužine preko dva kilometra, a u Bukvaleku je rekonstruisana i proširena mreža u dužini od pet kilometara.

-Nažalost, bilo je i određenih političkih opstrukcija, jer su pojedini nesavjesni pojedinci u zadnjih desetak dana kada smo pustili sistem u funkciju otvarali hidrante kako bi pa sistem. Zato su zadnjih dana naše službe dežurale na hidrantima i rezervoarima kako se o ne bi dešavalo i u tom periodu je bilo vode – kazao je gradonačelnik.

Kako je istakao, u istoriji Donjih Kola najviše je uloženo.

-Radimo i put prema Donjim Kolima od Srpskih Toplica i ove godine nastavljamo. Naredne sedmice počinje i sanacija određenih putnih pravaca i sanacija udarnih rupa na tom području – kazao je gradonačelnik.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove, Boriša Mandić kazao je da je ovo bio veoma zahtjevan projekat, kako inženjerski, tako i izvođački i projektanski jer je imao u projektnom zadatku da poveže dva rezervoara – jedan na višoj koti u Rekavicima i drugi na nižoj zoni u Bukvaleku.

-Sasvim sigurno riješili smo problem mještana Donjih Kola. Sistem je pušten u funkciju prije desetak dana i u tom periodu svi su imali uredno vodu – kazao je Mandić.

Dodao je da mještani sada mogu podnositi zahtjeve za priključenje, odnosno prepriključenje na dijelu gdje je rekonstruisana postojeća mreža.

Direktor preduzeća „Vodovod a.d. Banja Luka“ Predrag Duduković istakao je da završetak projekta vodosnabdijevanja Donjih Kola i Bukvaleka veliki uspjeh, jer će nakon toliko godina biti uspostavljeno uredno vodosnabdijevanje za preko 500 domaćinstava.

-Osim što će ovo značajno olakšati svakodnevicu mještana, ovo će značiti i radnicima Vodovoda koji su do sada morali u sušnim periodima danonoćno raditi kako bi obezbijedili vodu za ovaj dio grada. Veliko mi je zadovoljstvo što realizujemo projekte koji će omogućiti kvalitetnije vodosnabdijevanje i mi a tim projektima nastavljamo i dalje – kazao je Duduković.

Mještanin Donja Kola, Nebojša Udovičić kazao je da mu novi sistem znači mnogo.

-Još 2011. godine imali smo čvrsto obećanje da nećemo imati problema sa vodosnabdijevanjem, ali tek je sada riješen problem. Gradonačelnik i ova administracija su riješili ovaj problem i hvala im. Zadnjih 15 dana stvarno imamo vodu – kazao je Udovičić.

About Author

Views: 13