dodik-stevandic

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon sastanka sa Angelinom Einchrost u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, održao press konferenciju u Istočnom Sarajevu.

Zajedno sa njim, prisustvovao je i Nenad Stevadnić, predsjednik Skupštine NSRS.

Stevandić je kazao kako RS ostaje posvećena miru i teritorijlnom integritetu Bosne i Hercegovine. Osvrnuo se i na stranim sudijama Ustavnog suda, još jednom ponovivši raniji stav da je potrebno da napuste institucije Ustavnog suda.

 

Dodik je govorio o evropskom putu BiH, te kazao kako bi naša zemlja mogla iskoristiti trenutnu situaciju kako bi pristupili EU.

 • BiH je sastavljena od 2 entietea i tri konstitutivna naroda i to je ustavno uređenje. Naravno da BiH treba garantovati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet da je bitno ugrožen činjenicom da institucije nisu u rukama onih koji vode ovu zemlju, nego u rukama stranaca. Naš pristup podrazumijeva da se postupi ustavno uređenje BiH, da je to bazični pristup same BiH, da se njen integritet niko ne ugrožava, ali da je suverentiet potrebno vratitit u institucije. Želimo biti dio EU i ne želimo propustiti ovu priliku. Predložili smo da moramo da deeskalacija podrazumiejva da se popuni Vijeće minsitara, da to pitanje nije za raspravu, da je ministarstvo finansija riješeno – naveo je.

Govorio je i o 14 prioriteta za pristupanje EU, kazavši da se svi prioriteti stave na dnevni rad, ali je također dodao da je uz to potrebno riješiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu.

 • Čini se da bi neka pitanja lakše riješili sa SDA nego sa Trojkom i HDZ-om. Ili svih priroteta ili tri glavna, ali uz rješavanje pitanja stranih sudija Ustavnog suda. Spremni smo razgovarati o svih 14 prioriteta, a ne da se mrcvarimo. BiH ne vidimo u članstvu ANTO-a. RS nije težila ka eskalaciji problema, nije se pozvala ni na kakav mogućnost sukoba, ovo je politički proces. Ima onih koji prizivaju rat, ali vidimo da ima snažan pritisak te vrste. Nastavit ćemo dalje da se krećemo po agendi koju smo zamisli, a ono što uradimo su uvijek naše reakcije, a ne akcije. Neka Ustavni sud poništi svoju odluku, neka se poništi ono što je lažn iVisoki predstavnik donio i mi ćemo sve što smo donijeli ponišititi. Ako neko hoće riješenje, neka sve vrati na početak. Schmidt nije legitiman i to mi je dosadilo govoriti. Pitanje državne imovine ne psotoji, postoji imovina identita. Neće se desiti da na PS to bude rješavano putem zakona. Ne prihvatamo rješenja koje će predložiti stranci, to je neprihvatljivo. To nećemo prihvatiti i nećemo to prihvatiti. BiH nije ni Sarajevo, ni Mostar, ni Banja Luka. Ne možete ignorisati 49 posto teritorije. Ne provodimo secesiju, to je spin. Smatramo da je i to moguća vrsta kretanja ako BiH pokaže svoju neodrživost. Lažni američki ambasador je postao tetka za sve, koju god balegu dignete, on je tu. On je zamislio da je veliki igrač i to je sve. Nećemo objaviti ništa što objavi vioski, lažni predstavnik ukoliko se sve ne vrati na početak. Srpski ministri neće dizati ruku za projekte u Federaciji dok se blokiraju projekti u RS-u.
 • Komentarisao je i mogućnost procesuiranja ljudi iz Službenog glasnika RS-a vezano za antiustavni zakon neobjavljivanja odluka Visokog predstavnika u RS-u.

  • Svaku primjenu odluka koju je Schmidt donio na prostoru RS-a se neće desiti, jer je to laž. Tužilaštvo i Sud su lažni jer nemaju ustavnu osnovu. Osigurali smo veoma riizčan skup sa stanovišta bezbjednosti i nije se desio niejdan incident u Potočarima. Smatramo da se u Srebrenici desio zločin, RS nema nikakve obaveze po tom pitanju i RS se solidariše sa boli. Nećemo učestvovati samo u bolu s majkama u bijelim maramama, postoje i majke u crnim maramama. Jučer smo obezbjedili skup, nije bio niejdan incident, niti u odlasku, niti u dolasku. Pokazali smo da možemo upravljati takvim situacijama. Niko iz RS-a jučer nije komentarisao iz poštovanja prema žrtvama. Ne mislim da ima takvih ludaka koji bi me smijenili. Predsjednika RS bira narod i pred NSRS-a je položena zakletva. Predsjednik RS-a se može opozvati jedino referendumom. Nek me probaju smijeniti, možda bih tako i volio da se desi. Imam plan ukoliko lažni visoki predstavnik donese neku odluku, bit će jako zanimljiv, ali on ne podrazumijeva sukob. Rekao sam ovima iz EU „Izvolite, uvedite mi sankcije“.

  Komentarisao je i sinoćnje nacionalističke pjesme u Srebrenici nakon dženaze kazavši kako nije imao informacija o tome.

  • U Federaciji je bio Dan žalosti, u RS-u to nije.

  Kaže kako mu nije žao što je šef BIA-e završio na američkoj crnoj listi s obzirom da to ništa ne znači.

   

About Author

Visits: 5