demos

Član Predsjedništva Gradskog odbora Demos Banjaluka Danka Ignjatović rekla je da je u Republici Srpskoj u proteklih pet godina ubijeno 17 žena od trenutnih ili bivših supružnika, te ukazala da je novim zakonom o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama potrebno postići da žrtva ne bude posmatrana kao krivac.

Ignjatovićeva je navela da je novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske, koji je usvojen u formi nacrta na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Srpske, potreban društvu.

– Broj realno počinjenog nasilja se znatno razlikuje od broja prijavljenog nasilja koji je mnogo manji, a epilog u sudskim procesima je opet proporcionalno znatno manji – rekla je Ignjatovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da je potrebno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske obezbijedi adekvatno obrazovane policijske službenike koji će primati prijave osoba koje su pretrpjele nasilje.

 – Kada osoba koja je pretrpjela nasilje to prijavi, ona odmah treba da ima razumijevanje i adekvatnu podršku – rekla je Ignjatovićeva.

Ona je navela da je nacrt ponudio dobra zakonska rješenja, ali da bi se rokovi donošenja hitnih i zaštitnih mjera trebali izjednačiti.

 – Trenutno se za zahtjev za izricanje zaštitnih mjera može čekati, u najboljim okolnostima, dva mjeseca do prvog ročišta – rekla je Ignjatovićeva.

Podršku unapređenju oblasti koju reguliše Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske izrazili su i članovi Predsjedništva Gradskog odbora Demosa Banjaluka Siniša DŽida, Bogdan Sekulić i Boris Đogo.

About Author

Hits: 5

%d