Banjaluka-Creative

Banjaluka je domaćin dvodnevne konferencije „Banjaluka Creative“, koja je u Domu omladine okupila brojne profesionalce iz oblasti kreativne ekonomije ekonomije iz BiH, Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana, ali i umjetnike  iz različitih disciplina.

Riječ je o konferenciji koja se u našem gradu održava 19. i 20. marta s ciljem jačanja kulturne infrastrukture i kreativnog sektora, a koju organizuje British Council u saradnji sa Gradom Banaluka uz podršku Britanske ambasade u BiH.

Otvaranju konferencije prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je u ime Banjaluke svim učesnicima i gostima konferencije poželio dobrodošlicu uz želju da se ugodno osjećaju u našem gradu.

– Raduje me što je Banja Luka domaćin jednog ovakvog događaja jer Banja Luka jeste kreativan grad, grad dobrih umjetnika i dobrih ljudi, koji zbog toga u oblasti kreativne ekonomije ima ogroman potencijal – poručio je Stanivuković.

Kako je kazao, sjajno je da ljudi svojom kreativnošću i umjetnošću mogu da zarađuju, a ova konferencija sjajna je prilika da se,  uz razmjenu iskustava sa stručnjacima iz zemalja koje su uspješne u ovoj oblasti,  u našem gradu stvori jedna platforma koja će ljudima iz različitih oblasti poput muzike, filma, mode, grafičkog dizajna  pružiti upravo tu mogućnost.

Dodao je da ovo prilika za stvaranje tla za dodatno jačanje i unapređenje kulturne ifrastrukture, podjsetivši da Banjaluka aktivno radi i ulaže u kulturu.

– Ove godine Banjaluka će dobiti prvi kulturni centar nakon gotovo jednog vijeka, a koji će biti smješten u Kući Milanovića, čija je obnova u toku. Ovdje stvaramo jedan novi kreativni prostor koji će biti na raspolaganju našim umjetnicima. Osim toga želimo i od tvrđave Kastel napraviti jednu turističku i kulturnu ustanovu, koja će na taj način moći da se razvija i napreduje. Uz to Banjaluka će dobiti i prvi Centar kreativnih industrija u naselju Lazarevo – kazao je Stanivuković.

Britanski ambasador u BiH NJ. e. Džulijan Rajli kazao je da kreativni sektor nije samo industrija za zabavu, već ključni motor razvoja i značajno doprinosi razvoju ekonomije.

– Vlade širom svijeta uviđaju taj potencijal i implementiraju politike koje podstiču razvoj ovog sektora. Znam da ovdje u Banjoj Luci postoji ogroman talenat koji može biti sve veći pokretač ekonomskog rasta i razvoja dinamičnog društva, koje će biti prepoznate na globalnoj sceni – istakao je Rajli.

On je takođe zahvalio Gradskoj upravi na pozitivnom pristupu i prepoznavanju važnosti kreativnog sektora, jer su kako je kazao, gradovi više nego beton i čelik, zbog čega moramo dati prostora duhu i duši grada, kreativcima i umjetnicima koji mu daju život i karakter.

– Rast je stalno kretanje i uvijek postoji prostor za poboljšanje i inovaciju, a ova konferencija pruža jedinstvenu priliku strručnjacima iz Banje Luke i Ujedinjenog Kraljevstva da se povežu, razmijene iskustva i sagledaju prostor za saradnju. Takođe, ovo je prilika i da se radi na razvoju zajedničkih strategija koje će pokrenuti kreativni sektor – zaključio je on.

Direktor British Council –a za Zapadni Balkan Kler Sirs istakla je da joj je veliko zadovoljstvo biti dio ovog značajnog događaja koji je rezultat dobre saradnje Grada Banje Luke i Britanskog savjeta, a koji je posvećen kreativnoj industriji.

– Ovo je događaj značajan ne samo za društvo, već uz to može da donese i značajnu ekonomsku vrijednost gradu. Osim toga značajno može doprinijeti brendiranju grada i promociji različitosti – zaključila je ona.

About Author

Views: 13