amidzic

Poznato nam je da postoje dogovori između opozicionih partija i Bošnjaka, kako bi na čelo nekih lokalnih zajednica u Srpskoj došle bošnjačke partije, a opozicija bi zadržala svoja načelnička mjesta, rekao je Srđan Amidžić, generalni sekretar SNSD-a.

 

“Moram da vam kažem da znamo za dogovore koji postoje između opozicionih partija i Bošnjaka. Ako pogledate, isti ovaj zahtjev (za privremeno finansiranje izbora) je naslovljen ne samo na mene, već i na zamjenika ministra, kolegu iz bošnjačkog naroda, jer su apsolutno svjesni da mi kao Srbi nismo spremni da potpišemo ili obezbjedimo ta sredstava i oni se obraćaju bošnjačkoj komponenti da se obezbjede sredstva, kako bi se provodilo po izmjenjenom zakonu, sa kojim Bošnjaci nemaju nikakve veze. I ovo je dogovoreno između opozicije u Srpskoj i Bošnjaka. Opozicija je pristala da ide po onom zakonu koji je nametnuo Šmit”, rekao je Amidžić koji je i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara i dodao:

“Istovremeno postoji dogovor opozicije i bošnjačkih partija, da se onemogući implementacija Izbornog zakona Srpske, zato imate veto u Vijeću naroda. Na ovakav način pokušavaju da naprave prohodnost svog zakona, a onemoguće donošenje zakona iz Srpske. Krajnji cilj je da nam se desi – Kosovo i Metohija. Da na izbore izađu samo opozicione partije i bošnjačke partije. I isto tako znamo da u toj podjeli, Prijedor, Srebrenica, Doboj su gradovi koji bi trebali dobiti gradonačelnike iz reda bošnjačkog naroda. Tu postoji pretenzija kada je u pitanju Istočno Sarajevo. I to je cijena da se zadrži Teslić, Ugljevik, Lopare i druga mjesta. Prepustili bi ove gradove Bošnjacima, samo iz razloga da bi zadržali ona mjesta gdje su oni trenutno načelnici. Isto važi i za Bijeljinu i za Banjaluku”.

Amidžić je rekao da je najbolji pokazatelj ovoga jučerašnji skup u Gradini.

“Ako vam ovo zvuči kao naučna fantastika, pogledajte samo jučerašnji dan. Juče su u Gradini bili ljudi iz cijelog svijeta, a znate li koga nije bilo? Nije bilo Bošnjaka, Hrvata i kolega iz opozicije, izuzev jednog. To je ono što ono pripremaju, podjeli Srpske po opštinama. Gradovi koji bi pripali bošnjačkih partijama i opozicionim partijama i na taj način bi da provode lokalne izbore”, rekao je Amidžić.

Ministar finansija i trezora govorio je o pokušaju opozicije da prikaže da je “Srpska odobrila sredstva za izmjene Izbornog zakona koji je nametnuo Šmit”.

“Kada je u pitanju instrukcija o privremenom finansiranju, koja se odnosila na prvi i drugi kvartal, ta instrukcija nije predvidjela sredstava da se izbori odbijaju prema ovom novom zakonu kako ga kolokvijalno nazivamo, ili po zakonu koji nametnuo Kristijan Šmit. Postoje oni opozicionari koji su pokušali da prikažu kako smo mi odobrili ta sredstva i prihvatili Šmitov zakon. Ako je to tačno, ja molim njih da komentarišu ovaj zahtjev koji sam dobio 29.04. 2024. godine. Ovdje CIK traži dodatna sredstva, odnosno ono što je predviđeno kroz privremeno finansiranje, da bi mogli da implementiraju izmjene Izbornog zakona ili one izmjene koje je nametnuo Šmit. Ako su ta sredstava odobrena, ja ne znam zašto oni prošle sedmice traže dodatna sredstva. To je bila apsolutna laž i podvala od strane kolega iz opozicije”, rekao je Amidžić.

About Author

Views: 12