nebojsa-drinic-5

Banjaluka je lijep grad, čist. Drago nam je što smo ovdje. Puno toga smo lijepog vidjeli, grad nam se dopao, moderan je. Ovo su samo neki od bezbroj komentara koje smo čuli tokom posjete mališana iz Benkovačkog kraja gradu na Vrbasu. Riječ je o djeci koja pohađaju radionicu „Ćirilice, srpskog jezika i književnosti“ u organizaciji Bekovačke parohije. Časove ćirilice, mališani kažu,  rado pohađaju.

– Svake subote naš pop i popadija iz Benkovačke parohije održavaju časove. Tu učimo naše pismo, kulturu i jezik. To nam puno znači, jer mi živimo u Hrvatskoj i to nemamo u školi, jedino imamo vjeronauku. Što se tiče posjete Banjaluci, moram reći da je jako lijepo, imate jako lijep grad i čist.  Drago mi je što sam ovdje – kaže Marina Stegnjajić iz Kule Atlagić, učenica osmog razreda osnovne škole u Benkovcu.

– Ja pohađam radionicu ćirilice u pravoslavnoj crkvi u Benkovcu. Puno mi to znači. Bila sam jako vesela kada sam čula da ćemo ići na folklor, učimo tamo puno stvari i jako mi znači što idemo tamo. Što se tiče posjete Banjaluci, jako je lijep grad, jako uredan, sve je lijepo – kaže Biljana Lakić iz Biljana Gornjih.

Milutin Savić je četvrti razred osnovne škole u Benkovcu. Banjaluka mu se kaže baš puno dopala.

– Jako je lijepo, grad je veliki, sviđa mi se i želim da opet dođem ovdje. Meni je ovdje u spomen sobi posvećenoj Petru Kočiću bilo jako dobro. Sve je moderno. I ja pohađam ćirilicu u crkvi u Benkovcu. Idem redovno – kaže Milutin.

Radionice ćirilice i srpskog jezika je u Benkovcu pokrenula Sprska pravoslavna crkva. Pohađaju ju mališani iz Benkovca i Ravnih kotara, kaže Bojan Savić paroh Benkovački, pojašnjavajući kako je sve počelo.

– Ja predajem vjeronauku u osnovnoj školi u Benkovcu. Naime, obzirom da u školi nema nastave srpskog jezika, mi smo došli na ideju da se organizuje jedna radionica „Ćirilice, srpskog jezika i književnosti“, pri Crkvi. Cilj je da djecu privučemo Crkvi i zadržimo identitet,  da znaju ko su i šta su, i da bi sutra mogli da prenesu na svoju djecu, ako Bog da. Tako samo u okviru programa posjeta, sa jednom grupom djece iz Benkovačke opštine, koji pohađaju ovu radionicu, došli na ideju da najprije posjetimo Banjaluku. Ja sam inače sa Dobojskog kraja, pa je to presudilo.  Stupio sam u kontakt sa Vedranom Francuzom, iz kabineta gradonačelnika, i tako je došlo do posjete. Mi smo imali dobru volju, a zahvaljujući Gradu Banjaluka smo ovog vikenda ovdje – kaže Bojan Savić, paroh Benkovački.

– Mališani iz Benkovca su najprije posjetili Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, spomen spobu posvećenu piscu i narodnom tribunu Petru Kočiću, a tokom dvodnevne posjete na programu su panoramske vožnje gradom, obilasci manastira  Krupa, Gomionica i Osovica te  hrama Hrista spasitelja u centru Banjaluke. Organizacijom ove posjete, Grad daje do znanja da je Banjaluka otvoren svima, a pogotovo za našu djecu koja žive u rasejanju – kaže jedan od domaćina posjete mališanima iz Benkovačkog kraja – Nebojša Drinić.

– Drago mi je što sam imao priliku biti domaćin našem narodu iz Dalmacije, pogotovo zato  što su u pitanju djeca iz Benkovca. Posebna je čar. Odlučili smo da dvodnevna posjeta Banjaluci započne u Narodnoj i univerzitetskoj bibiloteci Republike Srpske.  Kako je i sam sveštenik rekao, ova djeca su puno uskraćena po pitanju srpskog jezika, i naše kulture. Kako je Petar Kočić, simbol Banjaluke, odlučili smo da posjeta gradu na Vrbasu počne upravo u spomen sobi posvećenoj Petru Kočiću. Jako su izazovna vremena, pa identitet srpskog naroda možemo očuvato samo na taj način da šaljemo poruke zajedništva. Stoga pokazujemo kada god možemo da je Banjaluka grad otvoren za sve, a posebno za naš narod koji je u rasejanju – kazao je Drinić

Za djecu iz Benkovca je tokom dvodnevne posjete gradu na Vrbasu, upriličen i prijem u banjalučkoj Gradskoj upravi, u kojoj se nadaju da je ova posjeta tek jedna u nizu,  te da će saradnja Banjaluke i opština u Lici i Dalmaciji u kojima danas žive Srbi u narednom periodu, ići uzlaznom putanjom.

– Ovo polako prerasta u intenzivnu saradnju za šta svakako veliku zahvalnost dugujemo svima koji prepoznaju važnost srpskog identiteta u svim ovim uslovima jer mi se vodimo vizijom koja glasi: da bismo voljeli druge moramo voljeti i sebe, a sebe ne možemo voljeti ako ne poštujemo ko smo i ako ne poštujemo svoj sopstveni identitet – kazao je gradski menadžer Bojan Kresojević koji je u ime gradonačlenika primio delegaciju iz Benkovca u Gradskoj upravi.

– Moram biti zahvalan gradonačelniku, jer je on insistirao na intenziviranju saradnje, takođe sam zahvalan  i saradniku Vedranu Francuzu u kabinetu gradonačelnika koji nas je sve povezao, ali i medijskoj kući ELTA HD koja svojom emisijom Putokazi zaista predstavlja jedan od najboljih putokaza u modernom vremenu da ovu saradnju i povezanost učinimo vječnom – zaključio je na kraju prijema za djecu iz Benkovačkog kraja, gradski menadžer Bojan Kresojević

About Author

Visits: 12