ACO_5239-2000x1333A.Čavić

Besjedom banjalučkog književnika Ranka Risojevića, u Sportskoj dvorani “Borik” večeras je otvoren 28. sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske”.

– Ovo je za mene izuzetno svečan čin, gotovo sveštenički. Mogao bih da počnem od dva rođenja, oba teške ratne 1943. godine. Prvo se rodio “Glas”, a poslije nedjelju dana i ovaj pisac. Oklijevao sam da se rodim, osjećao sam da je napolju užasno – kazao je Risojević na početku svoje besjede, nazvane “Knjiga i ja”, u okviru koje se prisjetio djetinjstva, susreta s Bukvarom, školskih dana, školskih drugova i sebe, kao dječaka s Une koji je oduvijek volio da čita.

Risojević se prisjetio prilaska knjigama nakon Bukvara, te bibliotekara Alije Novljakovića.

-Ako su pjesnici živi ljudi, rekao sam te večeri sebi, onda bih i ja mogao napisati neku pjesmu. I počeo sam – kazao je Risojević.

Prisjetio se Andrića, njegovog teksta o skupu bibliotekara, rada u uredništvu izdavačkog preduzeća “Glas” i nagrade “Branko Ćopić”.

– Knjige su bile i ostale moja sudbina. Život je san, rekao je i napisao Kalderon de la Barka, meni se činilo da je svaki ljudski dan jedno čudo i ostvareni san. O tome vrijedi pisati. Uvijek i samo na svoj način – smatra Risojević.

Na kraju besjede, prisjetio se i prvog Sajma knjige i 1996. godine, te ga nazvao praznikom kojim je Banjaluka procvjetala nakon ratnog mraka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da je dužnost grada Banjaluka da bude partner ovakvim događajima, te još jednom čestitao “Glasu” na jubileju – 80. godini postojanja.

– Ako je najveća mudrost nada, onda ja imam nadu da ćemo uvijek dobijati bitke da se knjige čitaju i da uvijek budu popularne – kazao je on i dodao da ako želimo da budemo ljudi i rodoljubi, knjige moramo da čitamo te da je svaka knjiga jedno novo otkrovenje i novo znanje.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić na otvaranju je kazala da je ovo najljepši praznik knjige, za Banjaluku i za čitavu Srpsku.

– Ovo društvo je ostalo vjerno promociji knjige – navela je ona, podsjećajući na prvi Sajam knjige, održan 1996. godine u Banjaluci.

Ona je istakla važnost ovakvih događaja, u razmjeni mišljenja, ideja i razvoja i pozvala sve ljubitelje pisane riječi da posjete sajam.

– Sajam nam omogućava da razvijemo ljubav prema čitanju – navela je ona, posebno naglasivši da moramo svi da čuvamo knjigu, jezik i pismo, a to činimo čitajući i njegujući ovakve i slične događaje i šireći snagu pisane riječi.Na otvaranju sajma, prisutni su imali priliku i da uživaju u muzičkoj numeri gudačkog kvarteta muzičke škole “Vlado Milošević”, te da čuju i jedan govor koji je čitala glumica Miljka Brđanin, posvećen Milošu Crnjanskog, od čijeg rođenja ove godine obilježavamo 130 godina, prenosi Glas Srpske.

Sajam knjige, koji će trajati do 19. septembra, biće nastavljen sutra dnevnim i večernjim programom i promocijama. Radno vrijeme sajma je svakog dana od 10 do 20 časova.

Na programu sutra od 12 časova je promocija knjige “Lijek za ljubičaste zvijezde” Ranka Pavlovića, a od 13 časova promocija buklea “Tragovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića” Sanje Pupac.

Od 14 časova na programu je tematska emisija BH radija na temu “Zastupljenost savremene književnosti u obrazovnom sistemu”. Predavanje prof. Boška Suvajdžića na temu “Filip Višnjić, klasik srpske književnosti” na programu je u 17 časova, a u 18 promocija knjige knjige “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanovića.

Izdavači i izlagači na ovogodišnjem sajmu su Udruženje izdavača Republike Srpske, “Akia Mali princ”, “Art scena”, Antikvarijat “Ramajana”, “Book”, “Biblioner”, “Dereta”, Knjižara i galerija “Riznica” – zadužbina za Kosovo i Metohiju, “Media Publishing”, “Edicija”, Izdavačko-producentska kuća “Cepelin”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Muzej Republike Srpske.

Takođe, svoja izdanja predstaviće “Laguna”, “Marso”, Manastir Župa Nikšićka, “Milkić izdavaštvo”, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, “Mladinska knjiga”, “Nova knjiga”, Knjižara i antikvarnica “Nostalgija”,”Only Smiley”, Panevropski univerzitet “Apeiron”, “Partenon”, “Pčelica” i Univerzitet u Banjoj Luci.

Na zajedničkom štandu ministarstva kulture Srbije biće izložena izdanja Udruženja izdavača i knjižara Srbije (Agora, Albatros, Partenon, Begen i drugi) i Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (Arhipelag, Akademska knjiga, Geopoetika, Klio i drugi).

About Author

Hits: 7

%d